Boekenplank

Boeken voor nierpatiënt en partner

Nierziekten

Een zieke nier en nu? 

Een zieke nier en nu? Van Dr. Paul van der Boog, nefroloog LUMC, geeft patiënten inzicht in de theorie van (de behandeling van) nierziekten. Aan de orde komen de werking van de nieren, wat er gebeurt als de nier niet goed werkt en welke onderzoeken er zijn om meer over de nier(ziekte) te weten te komen. Ook de behandelmogelijkheden komen aan bod. Aan het eind worden de verschillende aspecten van dialyse en niertransplantatie apart besproken. Dit boek is behalve voor patiënten ook bedoeld voor mensen die gewoon geïnteresseerd zijn in de werking van hun lichaam en voor mensen die een nierpatiënt in hun omgeving hebben.
Winkelprijs € 19,95. Het boek is alleen nog (beperkt) via Diavaria verkrijgbaar.

Image
Image

Gids voor orgaantransplantatie en -donatie

Een orgaantransplantatie heeft een enorme impact op de patiënt, zijn directe familie en op zijn vrienden- en kennissenkring. Dat kan leiden tot grote spanningen en ongerustheid. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om dunne darm-, hart-, lever-, long-, nier- of pancreastransplantatie, het blijft een bijzonder avontuur. Dat geldt ook voor de nabestaanden van mensen die een orgaan afstonden. Wereldwijd is inmiddels ruim 50 jaar ervaring met orgaantransplantatie, waarvan de laatste 20 jaar met redelijke tot goede resultaten. Goede informatie over orgaantransplantatie en -donatie kan spanningen wegnemen, waardoor een meer ontspannen leven rond de ingreep kan ontstaan. Dit boek geeft die informatie in 135 beantwoorde vragen, informatie van orgaanspecialisten en ervaringen van patiënten en betrokkenen. De auteur is de langstlevende hartgetransplanteerde van Nederland (ruim 30 jaar). Door zijn ervaring kan hij inzicht geven in het leven na de transplantatie.
Auteur: Willem Bavinck. Verkrijgbaar via www.bol.com, prijs € 41,95. Google even voor tweedehandsexemplaren, Wie weet...

20 dubbelportretten nierdonatie bij leven

Een heel mooie en informatieve uitgave van de Nierstichting is dit uniek vormgegeven boek. 20 dubbelportretten nierdonatie bij leven laat op indringende manier de gevoelens, motivaties en ervaringen zien van ontvangers van een donornier en de levende donoren die hun nier hebben afgestaan. De relaties tussen de ontvanger en de donor zijn zeer divers: van een oma met kleinkind, tot partners, collega's en een altruïstische donor. Jacintha Jenniskens, maatschappelijk werker in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam nam het initiatief om 20 verhalen van ontvangers van een donornier en hun donoren samen te brengen. Het boek is extra boeiend voor hen die die voor de complexe en persoonlijke afwegingen staan rondom donatie bij leven. Uitgave: Nierstichting en bij de Nierstichting te bestellen. Prijs 24,95  N.B. Er zijn allerlei boeken op de markt die geschreven zijn vanuit de ervaring van patiënten. Ze zijn vaak alleen tweedehands te verkrijgen, maar daarom vaak niet minder interessant. Snuffelen dus in de al dan niet virtuele boekhandels.

Image

Niervriendelijk koken

Eten met plezier

Het kookboek speciaal gemaakt voor nierpatiënten. Vol recepten die aansluiten op een natrium en kalium beperkt dieet. Ook tabellen waarin je kunt zien hoeveel natrium en kalium er in dingen zit. Met name voor dialyse patiënten een aanrader. Anke Spijker, Trijntje Kok, Trudeke Struijk-Wielinga. Uitgave: Nierstichting. Verkrijgbaar in de boekhandel, prijs € 24,50. Ook voor minder als tweedehands te koop...

Image
Image

Spice Wise

Meesterchef Michel Hanssen werkte bij befaamde restaurants als Pullitzer en het Kurhaushotel en was kruidenspecialist bij diverse grote fabrikanten. Plots werd hij hartpatiënt en werd zout voor hem levensbedreigend. Maar ja, als chefkok ben je toch gewend aan lekker eten en dus ging hij (al in het ziekenhuis) aan de slag met een heel nieuwe aanpak van koken. Zonder zout en helemaal gebaseerd op het gebruik van zelfgemaakte kruidenmixen. Het kreeg vorm in een schitterend kookboek 'Spice Wise', waarin allerlei basisgerechten werden gecombineerd met een rijke diversiteit aan kruidenmixen. Koken in alle smaken, geuren en kleuren van de wereld. Het werd al snel het meest besproken (en verkochte) kookboek van 2015. Meer dan 15.000 gingen er inmiddels over de toonbank. Een inslaand succes! 'Spice Wise' is het ultieme kookboek voor hart- en nierpatiënten en ieder ander voor wie zout een probleem is (of gewoon lekker, maar tegelijk gezonder, wil eten). Prijs: € 27,50.

Spice Wise Too

Op basis van de vele reacties die op het kookboek binnenkwamen ging Michel Hanssen aan de slag met een tweede kookboek: 'Spice Wise Too' dat in maart 2017 uitkomt. Het nieuwe boek heeft een andere opzet, gebaseerd op de feedback van gebruikers. We hebben al een aantal kruidenmixen ervan uitgeprobeerd… Tja, super lekker gewoon. Aanrader voor nierpatiënten Zout is een serieuze boosdoener voor hart- en nierpatiënten en daarom zijn deze kookboeken een absolute aanrader voor ons nierpatiënten. Beperking van je zoutinname en toch gewoon lekker eten draagt bij aan het behoud van een goede conditie. En je kunt, met dieet, ook nog eens gasten uitnodigen. Deze kookboeken 'werken' heel simpel met kruidenmixen voor allerlei keukens en gerechten die je tevoren klaarmaakt en dan zo uit de kast plukt wanneer je ze nodig hebt. De Spice Wise boeken zijn te bestellen o.a. via www.spicewise.nu en www.bol.com, prijs: 27,50.

Spice Wise Green

Spice Wise is het derde kookboek in deze serie, vol met de lekkerste vegetarische gerechten zoals je die lang niet geproefd hebt. Verkrijgbaar via dezelfde kanalen als de eerdere Spice Wise boeken. Een echte Aanrader met een hoofdletter... Prijs: € 27,50.

Terug naar boven

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

De regionale vereniging voor alle nierpatiënten en naasten. Diavaria is aangesloten bij de landelijke NVN en werkt nauw samen met het LUMC, Alrijne en Groene Hart Ziekenhuis.

Contact